VAT od fast food – czy mamy prawo do stawki 5%
W dniu 22 kwietnia 2021 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) orzekł w sprawie C-703/19 dotyczącej stosowania stawki podatku VAT dla posiłków serwowanych w popularnych fast foodach. Spór dotyczył polskiego podatnika, któremu organ podatkowy zakwestionował prawo do stawki 5 % dla wydawanych przez niego dla klientów gotowych posiłków.
Czego dotyczyła sprawa?
Sedno sporu dotyczyło stwierdzenia czy mamy do czynienia z usługami związanymi z wyżywieniem czy też z dostawą gotowych posiłków. Opodatkowanymi w Polsce odpowiednio stawką VAT w wysokości 8 % i 5 %.
Problem dotyczy dużej liczby podatników, w tym podatników posiadających indywidualne interpretacje podatkowe. Interpretacje te przestały mieć bowiem moc ochronną po wydaniu przez Ministra Finansów interpretacji ogólnej uznającej, że dostawcy gotowych posiłków powinni stosować stawka VAT 8 %.
Jakie pytania zadano Trybunałowi?
TSUE odpowiedział na następujące zadane mu przez Naczelny Sąd Administracyjny pytania prejudycjalne:
- Czy w zakresie pojęcia »usługi restauracyjnej«, do której zastosowanie ma obniżona stawka VAT mieści się sprzedaż dań gotowych, w warunkach takich jak w sporze zawisłym przed sądem krajowym, tj. w sytuacji, w której sprzedawca: – udostępnia kupującym infrastrukturę umożliwiającą spożycie nabytego posiłku na miejscu (wydzielona przestrzeń przeznaczona do konsumpcji, dostęp do toalet); – brak jest wyspecjalizowanej obsługi kelnerskiej;– nie występuje serwis w ścisłym znaczeniu; – proces zamówień jest uproszczony i częściowo zautomatyzowany; – klient ma ograniczone możliwości personalizacji zamówienia?
- Czy dla odpowiedzi na pytanie pierwsze znaczenie ma sposób przygotowania dań, polegający w szczególności na poddawaniu obróbce termicznej niektórych z półproduktów oraz skomponowaniu z półproduktów gotowych dań?
- Czy dla odpowiedzi na pytanie pierwsze wystarczające jest, by klient miał potencjalną możliwość skorzystania z oferowanej infrastruktury, czy też niezbędne jest ustalenie, że z punktu widzenia przeciętnego klienta element ten stanowi istotną część świadczenia?
Co powiedział Trybunał
W wyroku stwierdzono, że nie ma decydującego znaczenie sposób przygotowywania artykułów spożywczych lub ich dostawy, lecz realizacja usług wspomagających towarzyszących dostarczaniu gotowej żywności. Tym samym dokonywanie automatycznych wręcz czynności w postaci przykładowego podgrzania hotdoga, zapakowania go w papier i podania klientowi nie może być uznawane za usługę gastronomiczną jak od lat twierdzą organy podatkowe.
W opinii Trybunału, aby móc powiedzieć, że mamy do czynienia z usługami gastronomicznymi, a tym samym zastosować stawką VAT 8 %, usługi te powinny być odpowiednie do zapewnienia natychmiastowego spożycia tej żywności i mieć przeważający charakter w stosunku do jej dostarczania.
***
Powyższy wyrok, a w jego następstwie wyroki polskich sądów administracyjnych otwierają możliwość zastosowania stawki 5 % przy dostarczaniu posiłków na wynos. Trzeba jednak po pierwsze liczyć się z negatywnym podejściem organów podatkowych w stosunku do podatników, którzy zaczną stosować stawkę 5 %, a już szczególnie w stosunku do tych, którzy podjęliby się korekty już dokonanej w przeszłości sprzedaży. Po drugie każdy przypadek wymaga indywidualnej analizy czy faktycznie możemy mówić o dostawie towarów, a nie usłudze gastronomicznej.